kepeslap Olaszorszagbol

avagy mi mindenre jo egy bekekonferencia?

 Megint idougralos bejegyzesem lesz, de azt hiszem hogy ez tolem a legkevesbe sem szokatlan. Szoval volt az International Peace Conference a 23-i hetvegen, ami hatalmas esemenynek szamitott, hogy "az elso UWC-s, diakok altal vezetett nemzetkozi bekekonferencia" ami azert tenyleg nem hangzik semmmisegnek. A dolog tehat ugy nezett ki, hogy eleg sok UWC-iskolabol erkeztek diakok, unnepelyes vacsora, megnyito, beszedek, stb stb. Masodik nap voltak a workshop-ok, amiket diakok tartottak valamilyen, az orszagukban zajlo, oket kozvetve, vagy kozvetlenul erinto problemarol. Vegighallgathattuk peldaul egy orosz es egy belaruszi lany velemenyet az ukrajnai konfliktusrol, egy irakiet arrol hogy mi van most Irakban (aram es tiszta viz nem nagyon...), illetve a hollandok velemenyet a 'human trafficing'-rol, es meg nagyon sok kulonbozo temaju eloadas volt. Voltak meghivottak, akik beszedeket tartottak, kozuluk az egyik igazan erdekes volt, egyreszt mivel egy olyan ferfinak az unokaja, akit kivegeztek egy Hitler-elleni merenylet miatt, masreszt egyszer egyutt vacsorazott Szaddam Husszeinnel (nagyon edes kis bacsi egyebkent, mindenkivel jofej volt).
  Osszessegeben nagyon jo volt a konferencia, tartalmas, ertekes informaciokkal, habar kockazatos is. Ugyanebben az idoben katonakat vezenyeltek ki Belgium utcaira, ami eleg kozel van az iskolahoz, kb husz perc biciklivel. A konferencian vegig lathattunk a hatterben katonakat es biztonsagikat, ami nem meglepo: a Charlie Hebdo esemenyek visszhangjai alig halkultak el, az iskola nemzetkozi kozel 90 kulonbozo nemzetiegu diakkal, kivalo celpont lenne egy esetleges tamadasnak, raadasul a konferencia is kenyes temakat erintett. 
  Mivel a vilag minden tajarol jottek UWC-s diakok, ezert majd' mindenki hozott is valamit valakinek, az en postasom egy kepeslapot hozott egyenesen Olaszorszagbol! :) Rami kuldte nekem Duinobol, nagyon edes, meg mehecsket is rajzolt ra (igen, ez az egyik gyengem). Aztan egeszen beindult a "Maastrichti Magyar Maffia", ugyanis itt volt Balint (korabban az UWC Atlantic diakja volt, Walesben, most itt egyetemista) es Tomi (mostani elsoeves a nemetorszagi UWC-ben). Szoval lenyegebn nagyon jol telt az egesz, elveztem a dolgokat. 
  Mas: hivatalosan is veget ert az elso felev, ami bizony azt jelenti hogy a rettegett osztalyzatokat is megkaptuk. Nem azt mondom hogy buszke vagyok rajuk, de nem is vagyok csalodott, tudtam hogy nem fognak valami fenyesen alakulni. Az osztalyzas kicsit eltero mint az otthoni rendszer, itt 1-tol 7-ig lehet jegyeket szerezni, viszont legalabb 4-es osztalyzatot kell ahhoz elerni, hogy ne legyen bukasnak nyilvanitva a dolog. Szoval, a felevi jegyeim igy neznek ki: angol 4, rajz 6 (oke, emiatt kicsit buszke vagyok magamra), ESS 2 (szomorusag, de nem ertek meg mindig sok mindent - ez a kornyezeti targy egyebkent). Matekbol, foldrajzbol nem kaptam jegyet, a tanarok ugy iteltek meg hogy nem lenne fair osztalyozni, mert a nyelvi nehezsegek miatt az anyaggal sem tudok olyan utemben haladni mint a tobbiek. Meg ezek a jegyek nem is igazan szamitanak, ha fejlodo tendenciat mutatok, akkor lesznek jobbak is, de a fo: az EE (megint egy buta rovidites, tudom, tudom). Az EE Extended Essay-t jelent, az egyik targyadhoz kapcsoldoan kell irnod 4000 szot, tulajdonkeppen olyasmi mint egy diplomamunka. A leadasi hatarido kovetkezo osszel van, viszont most februar 9-ig (!!!!) kell eldontened, hogy mibol irod. Ketsegbe vagyok esve, nem kicsit... De megoldom valahogy, allitolag talpraesett kolyok vagyok, vagy mi a szosz. 
  Megint mas: a penteki angolorak mindig a discussion-classes, vagyis altalaban konnyed hangulatu, beszelgetos dolgok, minden heten mas-mas ember tart egy par perces eloadast a tobbieknek valamirol, ami mostanaban tortent az o orszagaban, majd ezutan mindenki velemyet meghallgatva kielemezzuk a tortenteket. Most penteken en voltam a soros, ket temat hoztam fel nekik, amibol valszthattak (6-an vagyunk a csoportban, igy nem volt tul nehez donteniuk), az egyik a ciganygyerekek szegregalasa az iskolakban, a masik az internetado volt Vida Ildiko tolmacsolasaval kiserve. Erdekes volt latni es hallani a tobbiek reakciojat, az egyik srac teljesen felhaborott es Berlusconi-t szidta (nem is ertettem), az etiop lany pedig nem ertette, hogy ez miert baj, naluk ez teljesen termeszetes. 
  Sok orank egyebkent valoban kulonosn folyik, ESS-en mostanabn makaronikat szamolunk egyesevel, majd megjeloljuk oket filccel, igy reprezentalva az emigraciot egy termeszeti populacion belul (mondjuk amig szamoltunk, kicsit ujra az altalanos iskola harmadik osztalyaban ereztem magam, de hat na). 
 Nagyon cuki de egyben furcsa dolog az, hogy a suliban alakulnak szerelmesparok. Ez oke, a dolog ott kezodik erdekesse valni, mikor teljesen kulonbozo kulturabol, kontinensrol szarmaznak. Az abszolut kedvencem az orosz lany az amerikai fuval (hehe), nagyon kis edesek! :) Plusz egy szepseg: nagyon jo, hogy a varos szelen van a suli, mert este, mikor kimegyek setalni, felnezek az egre es minden csillagot tisztan latok, ugyanis annyira keves a fenyszennyezes merteke. Meg egy kedvesseg (az utolso, igerem): a masodeveseknek most vannak az feleves vizsgaik, szegnykek, mindegyik teljesen ki van keszulve idegileg, es az elsoevesek minden evben - mar-mar hagyomanyszeruen - random sorsolnak masodevest az elsoevesnek, majd az elsovesnek  "kell" meglepni valamilyen modon a vizsgazot. En es egy masik elsoeves kozosen "osztozunk" egy kenyai madoevesen, neki talalunk ki kedves dolgokat. Meg nem jott ra, hogy kik a meglepetes baratai...
  Es meg valami: a ferbuaru szunetben egy host family-nel leszek elhelyezve, harom masik lannyal egyutt. A vicc az egeszben az, hogy az anyuka, akinel leszunk, eleg erosen vallasos, szabadidejeben egy imakort vezet. A kis csapat aki hozza megy, viszont a szoges ellentete, ugyanis egyikunk sem kereszteny vallasu. Egy japan, egy indiai (hindu, ugyebar) es egy marokkoi muszlim lany megy, illetve en, ainek semmi koze semmifele vallashoz. Erdekes lesz, mar varom az elso templomlatogatast... 


    update (nem Norbi): furcsa, de sokkal jobb erzes ugy blogolni, hogy nem csak sirankozom meg szomorkodom, hanem vidam dolgokrol is irok.